28 kwietnia 2014

Rok w ogrodzie- maj

Wiosna w pełni i mimo pojawiających się jeszcze przymrozków, zimowe akcenty odchodzą już w zapomnienie. Maj urzeka potokiem barw, wszechogarniającą zielenią oraz słonecznym spojrzeniem. Ogród ozdobny, warzywnik, sad, balkon i taras to miejsca, gdzie rośliny na nowo ukazują swoje piękno :)



Ogród ozdobny 

W maju ogród ozdobny nabiera wyrazistości, staje się dojrzalszy i wreszcie możemy odpocząć w cieniu drzew, leżąc na soczystej trawie, wśród kwitnących, aromatycznych lilaków. Poza leniuchowaniem pamiętajmy o „Zimnych Ogrodnikach” i „Zośce”, a więc kilku dniach w połowie miesiąca, kiedy bardzo często robi się chłodniej i możemy spodziewać się przymrozków. 



W tym miesiącu wysadzamy do gruntu dalie, pacioreczniki, dziwaczki oraz mieczyki. Przed posadzeniem koniecznie należy korzenną część roślin zaprawić preparatem grzybobójczym. 

Maj to okres kiedy powoli do spoczynku szykują się rośliny cebulowe, które królowały wczesną wiosną. Pamiętajmy o ścinaniu kwiatów tulipanom, narcyzom, hiacyntom. Ten zabieg sprawi, że rośliny nie wytworzą nasion, co wzmocni rozwój cebul przybyszowych. 

Nie zapominajmy o krzewach, które kwitły wczesną wiosną- m.in. porzeczka krwista, forsycja, tawuły, pigwowce. Po kwitnieniu należy przeprowadzić cięcie regulujące, jak również takie, które sprawi, że pięknie zakwitną w następnym roku. Migdałek trójklapowy wymaga cięcia pędów o 1/3 tak więc na 2-3 pąki. Pąk nad którym dokonywane jest cięcie, powinien być skierowany na zewnątrz. 

Rośliny balkonowe i tarasowe należy hartować, nim na stałe zagoszczą na balkonie i tarasie. 


Po połowie maja możemy wysadzić do gruntu wrażliwsze rośliny jednoroczne bądź też wysiewać je wprost do gruntu np. słonecznik ozdobny. 

Poza tym zacznie się regularne koszenie trawnika :)


Ogród warzywny

Warzywnik w maju, to moc wszechogarniającej zieleni. Pojawiają się pierwsze warzywa, które można wykorzystać w kuchni. Maj to okres, kiedy szczególnie powinniśmy zadbać o nasze warzywa. Zaangażowanie w ich pielęgnację z pewnością przełoży się na jakość i obfitość zbiorów. Nie obędzie się bez podlewania, gdyż młode rośliny są bardzo wrażliwe na niedobory wilgoci. Woda w tym czasie jest kluczowa i niezbędna. Systematycznie usuwamy chwasty, które stanowią konkurencję dla roślin użytkowych w pobieraniu z podłoża m.in. składników mineralnych.



W pierwszej dekadzie miesiąca wrażliwe rośliny warto jeszcze okryć agrowłókniną, co uchroni je przed możliwymi jeszcze przymrozkami.

Jeżeli mamy podłoże bardziej piaszczyste, stratom wody możemy zapobiegać ściółkowaniem. Do ściółkowania możemy wykorzystać korę, trociny, wióry czy też słomę.

Rośliny korzenne takie jak marchew, pietruszka, buraki ćwikłowe należy przerywać, aby część korzenna tych roślin dostatecznie się rozrosła.

W maju mamy możliwość dokonania pierwszych zbiorów. Rzodkiew, szczypior, koper, szczaw, szpinak, sałata to przykłady warzyw, jakie możemy zebrać i wykorzystać do zdrowych sałatek, zup i innych potraw.

Możemy wysiać pietruszkę, marchew, buraka ćwikłowego na zbiory jesienne. Dosiewamy rzodkiew, koper, sałatę, aby dłużej cieszyć się ich smakiem. To także dobry czas na sadzenie pora .

Po 15 maja, kiedy nie będzie już zagrożenia wystąpienia przymrozków, siejemy ogórki wprost do gruntu, albo sadzimy z rozsady. Z rozsady wysadzamy m.in. pomidory, selery, kalafiory, melony, paprykę, dynie, a pod koniec miesiąca późne odmiany kapusty.

Na warzywniku nie będzie brakowało pracy, ale perspektywa wyhodowania dorodnych i przede wszystkim zdrowych warzyw jest niezwykle satysfakcjonująca.